>   >   >  10 Fire Safety Tips for Kids & Adults

10 Fire Safety Tips for Kids & Adults

Protect Your Family and Home with these Easy to Follow Tips

According the Electrical Safety Foundation International (ESFI), residential electrical fires account for an estimated 51,000 fires each year, nearly 500 deaths, more than 1,400 injuries, and $1.3 billion in property damage. The numbers nearly double during the busy holiday season. Being well-informed about electrical fires can help you and your family prevent any injuries and damages. Examples of electrical fires include: faulty wires chandeliers, overloaded outlets, frayed wires, and more.

Del Mar Fans & Lighting's Electrical Fire Safety Guide

What Causes Electrical Fires?

Nearly half of all home electrical fires are caused by electrical failures or malfunctions such as:

  1. Faulty electrical outlets and outdated appliances
  2. Light bulbs that exceed the recommended fixture wattage
  3. Damaged or misused extension cords
  4. Dirty or poorly positioned space heaters
  5. Outdated wiring

Twenty percent of home structure fires include lighting equipment such as lamps, flush mount lights, and light bulbs while six percent include ceiling fans.

Fire Safety Video

 

We interviewed Christian, a local Fire Driver Engineer in Daytona Beach, FL, to learn more about electrical fires and how to prevent them. Christian suggested the following tips:

  • Develop an evacuation plan so you and your family know what to do in the event of a fire
  • Change the batteries in your smoke detectors twice a year (Tip: At the beginning and end of Daylight Savings)
  • If you smell something in your house, don't hesitate to call 911
  • Contact your local fire department and ask them to conduct a fire safety check on your home
  • Never play with matches!
10 Fire Safety Tips for Kids & Adults

We've compiled 10 potential scenarios and solutions for residential electrical fires. You can review these scenarios with your family and friends to ensure their safety and well-being in the event of an actual fire.

 

1. Ceiling Fans

Cause: Dirty or overheated ceiling fans

Solution: Ceiling fans cool people, not rooms. So, turn off the ceiling fan when you leave the room. Clean the fan periodically, especially around the vents, to prevent flammable build up from accumulating.

Fire Safety Tip - Turn Off Fans

2. Light Bulbs

Cause: Using light bulbs with a higher wattage than is recommended on the light fixture

Solution: Avoid using light bulbs that exceed the manufacturer's recommended wattage.

Fire Safety Tip - Use Right Light Bulb Wattage

3. Appliance Rating

Cause: Unregulated appliances or using appliances in ways not intended by the manufacturer

Solution: Purchase appliances that are approved by testing labs such as Underwriters Laboratories Inc. (UL), Intertek Testing Services (ETL), Canadian Standards Association (CSA), and Conformance Europenan (CE). Avoid using appliances in ways not intended by the manufacturer such as using a dry-rated light fixture in a wet environment.

Fire Safety Tip - Confirm Appliance Rating

4. Electrical Plugs

Cause: Loose electrical plugs or incompatible electrical plugs

Solution: Verify plugs are compatible with the sockets and that they're fully inserted into the sockets.

Fire Safety Tip - Secure Electrical Plugs

5. Flammable Objects 

Cause: Placing electrical connections near flammable objects

Solution: Avoid using lamps, exposed light bulbs, pendant lights or space heaters near flammable objects such as curtains, papers, rugs, bedding or furniture. Halogen bulbs have a higher risk of fire than incandescent bulbs, which have a higher risk than fluorescent bulbs.

Fire Safety Tip - Avoid Flammable Objects

6. Overloaded Outlets

Cause: Connecting too many electrical plugs or extension cords into one outlet

Solution: Avoid plugging more than two appliances into an outlet. Large appliances such as refrigerators, dryers, washers, and stoves should be plugged directly into their own outlet. Do not exceed 1,500 watts for each outlet or circuit.

Fire Safety Tip - Avoid Overloaded Sockets

7. Damaged Electrical Cords

Cause: Running electrical cords under rugs or through doors, which can damage and expose the wiring

Solution: Avoid using cords under rugs or through doors, which can damage and expose the wires over time. Secure cords in place with duct tape.

Fire Safety Tips - Avoid Damaged or Frayed Cords

8. Uncapped Live Wires

Cause: Poor wire connections or uncapped live wires

Solution: When installing a new ceiling fan, lighting fixture or outdoor wall lighting, make sure all the wires are secconnected and capped with wire nuts before turning the breaker back on. Do not leave any wires loose, even they are not live.

Fire Safety Tip - Avoid Uncapped Wires

9. Broken or Frayed Wires

Cause: Using frayed, exposed or broken wires

Solution: Replace appliances with broken, exposed or frayed wires or broken plug prongs immediately. Do not try to fix these on your own!

Fire Safety Tip - Avoid Frayed Wires

10. Circut Overload

Cause: Outdated wiring

Solution: If your home is more than 20 years old, the wiring may be outdated and unable to handle all the demands of modern appliances. Have an electrician come to your home and inspect the wiring to ensure it's safe.

Fire Safety Tip - Avoid Circuit Overload

In Case of an Electrical Fire

It's important to have a plan in place in the event of an electrical fire. Here are some simple guidelines to follow in the event of a fire:

  • Call 911 immediately.
  • Alert household members of the fire and evacuate the home if the fire is uncontrollable.
  • Do not use water to extinguish the fire. Water conducts electricity and can cause you to experience an electric shock.
  • Use a Class C fire extinguisher, which is suitable for live electrical equipment and has nonconductive properties.

In Case of Fire Tip

  • If you're unable to exit your home, get on the floor and cover your mouth until help arrives.
3 Superhero Fire Safety Tips for Kids

Here are some fun rhymes to teach kids about fire safety:

 

1. Touching wires can create fires

Never touch or play with any electrical wires, outlets or extension cords. It's very dangerous, and could hurt you and your family.

 

2. If your see a wire is broken, don't leave it unspoken

Tell an adult if you see any frayed or broken electrical wires so they can safely replace them.

 

3. Don't hide, go outside

If you encounter a fire, don't hide. Be a superhero and follow your family's fire safety plan to exit your home as fast as you can. Notify the nearest adult as soon as possible.

 

Print the worksheets below to learn more!

Electrical Fire Safety AwardFire Safety Worksheet

A home structure fire is a devestating event for any family. Ensure the safety and well-being of your family, home, and personal possessions by following proper electrical safety procedures.

 

Does your family have a fire safety evacuation plan?

 

Alex Brown
How did you get my laptop for the picture in #9 :p I need to make some changes.....
December 15, 2014 at 12:25 pm
Erika McGinnis
Great article. You never think of these small issues becoming great ones that lead to fires. Great tips.
December 16, 2014 at 8:41 am
Dan Logan
Often overlooked but so important, everyone needs to read this.
December 17, 2014 at 10:08 am
Marjorie Simonetti
These are really great tips, especially with the holidays being right around the corner.
December 17, 2014 at 10:21 am
Kyleigh Warnke
The appliance rating is something I didn't know about...thanks Del Mar!
December 17, 2014 at 11:06 am
Share: